ABD BANKALARINDA YATAN PARALAR KİMİN?

1.5 trilyon dolarlık İslami Sermaye’nin yaklaşık yüzde 85’ine yakın kısmı yabancı ülkelerin bankalarının kasasında duruyor. Bu paralar bizim gibi ülkelere IMF veya Dünya Bankası kanalıyla yüksek faizlerle geri geliyor. Ya da İsrail’e silah olarak gidiyor. Ya da Irak’da askerlerin maaşını finanse ediyor. Örnekleri çoğaltabiliriz… Para sahipleri bu paraları İsviçre veya ABD bankalarına niye yatırıyorlar ilk önce kendi ülkelerine güvenmedikleri için. Daha doğrusu kendi vatandaşına, kendi hükümetlerine güvenmedikleri için buralara yatırıyorlar. Yoksa yüksek gelir beklentisi için değil… Bırakalım diğer İslam ülkelerini Türk vatandaşlarının yabancı ülkelerde yatan paralarının miktarı 40 milyar doların üzerinde… Peki, niye yatırılıyor? Kendi ülkelerine güvenmedikleri için. Olayı hemen vatan-millet boyutuna getirmeden hükümetlerin düşünmesi lazım. Neden kendi vatandaşımız bana güvenmiyor da başka ülkelerin bankasına parasını yatırıyor diye?


MÜSİAD Eski Başkanı Dr. Ömer Bolat, ile daha önce yaptığımız bir söyleşide çok acı ve açık konuştu bakın neler söylüyor: “Dünyada 1,3 milyar insan günde 2 dolarla geçiniyor, 700 milyon kişi günde 1 dolarla açlık sınırında yaşıyor. Halbuki gelişmiş ülkeler 1 ineğe günde 3 dolar sübvansiyon veriyorlar. Dünya nüfusunun % 14’ünü oluşturan zengin ülkeler 42 trilyon dolarlık dünya üretiminin % 77’sine sahipler. Yine bu ülkeler 7,3 trilyon dolarlık dünya ticaretinin % 75’ine sahipler. Buna karşın, dünya nüfusunun % 40’ını oluşturan fakir ülkeler ise dünya ticaretinin sadece % 3’üne sahipler. Yatırıma dönüşmek için yön arayan 400 milyar dolar civarındaki İslami sermaye, yabancı ülkelerin bankalarında yatıyor…”

Gelelim şimdi Türkiye’nin bulunduğu konuma. İstanbul’da geçtiğimiz yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası İslami Finans Forumu’nda konuşan Uluslararsı Dow Jones İslami Endeksi Global Direktörü Rüşdü Sıddıki, “Körfezde yeralan 6 İslam ülkesindeki 1,5 trilyon dolarlık sermayenin yüzde 85’i kendi ülkelerinin dışında bulunuyor. Bu paranın 400 milyar dolarının ise İslami sermaye olduğunu tahmin ediyoruz. Bu para, Islama aykırı olmayan faizsiz ortamlara gitmek istiyor” dedi. Forum’un açılışında konuşan Özel Finans Kurumları Birliği Başkanı ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da, 1970’lerden bu yana İslami bankacılığın yatırımlarının 400 milyar doları, tasarruflarının da 200 milyar doları aştığını söyledi. Uyan, AB müzakere tarihi almayı bekleyen Türkiye’ye dünyanın her yerinden sermaye akışı olduğunu vurgulayarak, “1,8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım düzeyine ulaşıldı. Yılsonunda bunun 2,5 milyar dolar olması beklenmekte” dedi.

 

Businessweek Dergisinin Temmuz 2004 sayısında yapılan dünyadaki en büyük 1000 işletme ile ilgili sıralamada 5’i Malezya’dan, 1 tanesi de Endonezya’dan olmak üzere 6 tane İslam ülkesinden firma yeralmaktadır. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi 57 ülkenin 2002 yılında toplam ihracatı 495 milyar dolar, toplam ithalatı 435 milyar dolar olup, bu 57 ülkenin ihracat toplamının dünya toplam ihracatı içindeki payı sadece % 8’dir. Daha trajik olan gerçek ise, 57 İslam ülkesinin kendi aralarındaki ticaretin, toplam ticaretleri içindeki payının ancak % 10’u (ihracatta 57 milyar dolar, ithalatta 58 milyar dolar) bulabilmesidir.

 

Kısaca güven çok önemli, eğer bir ülkenin vatandaşı kendi hükümetine güvenmezse, kendi devletine güvenmezde başka ülkelerde çare ararsa o zaman bir kurtarıcının gelmesini bekler dururuz… Sanki bir el gelecek de bizi düzlüğe çıkartacak… Boşuna beklemeyelim. Yine 57 İslam ülkesi kendi kendine şunu sormalı: Biz niye geri kaldık, biz niye ABD’ye muhtaç durumda kalıyoruz.Sanırım cevabı basit..GÜVEN ve ADALET’İN İslam ülkelerinde yeterince gelişememesi. Yatırım hürriyetinin müteşebbislere verilmemesi.

Yorum yapın