Dinlenmenin en iyi yolu: HOBİLER

İş dünyasının başarılı isimlerinin hayatlarının sadece çalışmaktan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü onların da tutku halini almış hobileri var ve bu hobileri için her zaman fırsat kolluyorlar. Günümüz iş dünyası, hobisine de zaman ayıran ve bunu mesleğiyle birleştiren çalışanlarla dolu. Casper Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı çok nadir de olsa bazı iş görüşmelerine kendisi de giriyor ve bu görüşmelerde en çok dikkat ettiği şeylerden biri de adayların hobileri. Çünkü ona göre hobiler kişinin hayattan zevk alıp almadığını gösteriyor, 
Hobiler çözüm üretmeyi sağlıyor

Hobi sahibi olmak iş yaşantısında baskı ve stresle başa çıkabilmeyi, çözüm üretebilmeyi ve yaratıcı olabilmeyi de beraberinde getiriyor. Bir hobiyle uğraşmak, insanın hayatında sürekli karşısına dikilen problemlerle başa çıkabilmesini kolaylaştırıyor. Sabretmeyi, ilgi duyduğu bir işle oyalanmayı seven, işinde de bu duygularla baş etmeyi öğreniyor. Belirli hobiler, kişilerin belirli özelliklerini de ön plana çıkarabiliyor. Örneğin çeşitli takım sporları, folklor gibi hobiler takım çalışmasını destekliyor, fotoğrafçılık veya resim yapma gibi hobiler, çalışanın yaratıcılığını besliyor. Motor sporlarıyla uğraşanlar ise agresif, devamlı başarma arzusu olan heyecanlı kişiler oluyorlar. Dağcılık, sualtı sporları gibi hobilerle ilgilenenler azimli, kolay pes etmeyen ve bireysel başarıya önem veren, voleybol ya da basketbolla ilgilenenler hem disiplinli çalışma hem de takım çalışmasına yatkın, satranç ya da briç gibi hobileri olanlar ise daha analitik ve pratik karar verme yetkinliklerine sahip kişiler oluyorlar.
Osmanlı Padişahlarının Hobileri
I. Mehmet: Yay ve kiriş ustası, “Kürüşçü” adıyla anılırdı.
II. Mehmed: Bahçıvan
I. Selim: Kuyumcu 
I. Süleyman: Kuyumcu 
II. Selim: Hacıların, hac yolunda kullanmaları için hilal şeklinde asalar yapardı. 
III. Murat: Ok yapardı. 
III. Mehmet: Kaşık ustasıdır. Okçuların kullandığı özel yüzükler yapardı. 
I. Ahmed: Kaşık ustasıdır. Okçuların kullandığı özel yüzükler yapardı. 
IV. Mehmed: Şair, askeri marşlar yazardı. 
II. Abdülhamit: Kakma ve süsleme sanatıyla ilgilenmiştir.
İş Dünyasının Hobileri Neler?
Ömer Cihad Vardan MÜSİAD Başkanı: Basketbol oynamayı çok seviyor.
Fatih Uysan (GENÇ Müsiad Başkanı): Yüzme ve tenisle uğraşıyor.
Yusuf Cevahir (İTO Meclis Üyesi): Uzakdoğu sporlarını seviyor. Tekvandoda siyah kuşak sahibi.
Şükrü Alkan (İGİAD Başkanı): Res 
Mustafa Koca (ASKON Genel Başkanı): Rafting yapıyor
İsmail Yanarateş (Genç İGİAD Başkanı): Doğa yürüyüşü yapıyor. Haftada bir gün yüzüyor. Ne yaparsa ailesi birlikte yapmayı seviyor.  
İbrahim Doğan Salman (ASKON Yönetim Kurulu Üyesi): Dalmayı seviyor. 
Salim Aslanhan, ASKON Yönetim Kurulu Üyesi Yeminli Mali Müşavir olarak çalışan Arslanhan’ın en önemli hobisi süt seracılığı. Aslanhan’ın Bayburt’ta yaklaşık 1000 büyük başlık bir serası bulunuyor.  
Fatih Yıldız: ASKON Yönetim Kurulu Üyesi, Sivil Havacılık Yönetim Kurulu üyesi olan bir isim. En büyük hobisi de uçmak
Oğuz Tatış (İzmir Özel Türk Koleji sahibi): 1970 yılından bu yana koleksiyon yapıyor. Tespih, Osmanlı takıları gibi çok özel koleksiyonlarına eklediği para koleksiyonu ile İzmir’de, hatta Türkiye’de son derece iddialı bir konuma gelmiş.
İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu: Yoğun iş temposu içerisinde spora bol vakit ayırıyor. Özellikle hat, ebru ve tezhip gibi sanatlara ağırlık veriyor… Bunların koleksiyonunu yapıyor.
Kaya Tuncer, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı: En büyük tutkusu antika arabalar. Ege Serbest Bölgesi’nde İzmir’in kültürüne ve otomotiv sektörüne katkı amacıyla kurduğu otomobillerden oluşan Antika Araba Müzesi’nde 1928 ile 1957 yılları arasında imal edilen 19 otomobil yer alıyor.
Ayrı Kutu
“Temiz” Hobilerle Uğraşmak Gerekiyor
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 
Nesibe Şahin. 1987 Sivas doğumluyum. 2005’den beri çocuk edebiyatıyla ilgileniyorum, masal ve hikâyeler yazıyorum. İki yıla yakın bir süredir de resim sanatıyla ilgileniyorum. Suluboya, yağlıboya ve guaj boya çalışmalar yapıyorum. Resim yapmaya başlamam sadece bir tevafuk. Önceleri sadece yapıp hediye ediyordum. Sonra internet ortamında yayımladığım resimlerimden birini Amerikalı bir hanım satın almak isteyince, satışlara da başladım. Çalışmalarımı paylaşım sitesi Facebook’ta Hünerli Fırça-Nesibe Şahin Sanat Ürünleri sayfasında paylaşıyorum. 
Bu hobiniz size neler katıyor?
Sanatsal hobiler insana farkında olma özelliğini kazandırır. Bunu hepimiz biliriz. Ama ben bu uğraşımdan sonra, Allah’ın biz kullarına ne kadar büyük yetenekler verdiğini fark ettim. Genelde bu işle uğraşanlar, bu yeteneğe kulların bizatihi sahip olduğunu düşünürler. Fakat ben bir resme baktığım zaman “ne güzel, ne gerçekçi yapmış” demiyorum artık. Allah ne büyük bir yetenek vermiş, diyorum. 
Bir gencin hobisi olmalı mı, sizce neden?
Olmalı elbette. Bugün sanatsal bir hobiyle uğraşmak sadece insanın/gencin sanat ruhunun olması için gerekli değil. Vakit israfının önüne geçilmesi, erken yaşlarda kendine özgü bir şeyler üretebilmesi, bozuk arkadaş ortamından bunaldığında sığınacak bir limanının olması açısından eskiye göre çok daha gerekli diye düşünüyorum. Bir de tabii, çağımız buhranlar çağı. Resim yapmak insanı mutlu etmeye bire bir. Mesela ben “Ya Rasul Göster Cemalin” ezgisi eşliğinde Mescid-i Nebevi’yi resmederken duyduğum hazzı size anlatamam. Ya da bir hasta dostunuzu ziyaretinizde tablolarınızdan birini ona hediye ettiğinizi düşünün. Gözlerindeki pırıltıyı görmek az şey mi… Bunların yanı sıra, ülkemizin ve toplumumuzun görünür ve görünmez şartları, bizi tornadan çıkmış gibi “bir örnek genç” profiline sahip olmaya zorluyor. İstesek de istemesek de sıradanlaşıyoruz. Sanki hepimiz üniversite sınavından yüksek puan almaya, KPSS’yi kazanmaya, devlete bağlı bir iş bulmaya mecburuz. Ben diyorum ki, Allah hepimizi bunlar için yaratmış olamaz. Kuşkusuz içimizden kimilerine farklı yetenekler verdi ki, O’nun güzellikleri, kulları vasıtasıyla farklı farklı şekillerde tezahür etsin. Bunların tespiti de “temiz” hobilerle uğraşmakla başlıyor kanaatimce…

Yorum yapın