“EĞİTİLMİŞ ELEMAN” AÇIĞI BÜYÜYOR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan sanayici olduğu dönemde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Çok sıkıntılarla karşı karşıya kaldım. Çok küçük bir atölyede işe başladım. İki, üç kişi ile çalıştığım günler oldu. Taksiye binecek para bulamadığım günler oldu, ama bunların hepsini bir şekilde çözdüm; ama 27 yılda çözemediğim tek bir problemim vardı, nitelikli eleman problemi. Nitelikli eleman sorunu üzerinde durulması gereken bir konu.”


Kalifiye işgücü açığı ve “Ara Eleman” sıkıntısı had safhada. Okulu ve okullusu bulunmayan pek çok sektör var. İnşaat sektöründe ara eleman için okur-yazarlık bile aranmıyor. İşsizliğin üstesinden ancak eğitim-istihdam ilişkisi çözümlenerek gelinebilir. Neredeyse bir “mesleksizler toplumu” haline gelindi. İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamalarda halen ara elaman sıkıntısının İmam Hatip Okulunun sayısını ve rağbetini azaltmak için alınan kararlardan kaynaklandığını belirterek bu yüzden kendi ayağımızı kendimiz kestik şu an ara elaman bulmakta sıkıntı çekiyoruz diyorlar.

Sektörlerin feryadı had safhaya ulaşınca yeni çalışmalar başladı. KOBİ’ler : ” Biz 5 kaynakçı bulamıyoruz, ama kapımızda 150 üniversite mezunu iş bekliyor!”  Bu ses Türk sanayicisinden geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve İş-Kur ortak araştırmasına göre : 31 ilde 5 bin 651 işletmeyi kapsayan Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi (MEGEP) araştırmasına göre 100 işyerinden 80’i nitelikli eleman bulamıyor. Eğer yetişmiş eleman sorunu halledilseydi Türkiye’de işsizlik oranı bugün yüzde 8.8 değil, 6.3 olacağı iddia ediliyor.  İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, “Vasıflı eleman problemi çözülürse işsizlik rakamları 2001 krizi öncesine döner” görüşünde. Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdoğan Serdengeçti ise, mesleki eğitimin teşvik edilmesinin ekonomik büyümeyi artıracağını düşünüyor. Bugünkü olumsuz tabloyu Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteye girişte uyguladığı katsayı sistemi yarattı diyen uzman sayısı bir hayli fazla.

 

Türkiye’de meslek lisesine kayıtlar azalıyor: 2004–2005 döneminde ilköğretim mezunlarının yüzde 39’u meslek liselerine, yüzde 61’i genel liselere girdi. 2005-2006’da ise meslek liselerine kaydolanların oranı yüzde 33’e düştü, genel liselere girenlerin oranı yüzde 67’ye çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı rakamlarına göre geçen yıl mesleki eğitimde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 172 bin 30 öğrenci bulunuyordu. 1999’de katsayı uygulaması getirilmeden önce, 1998 yılında tüm liseler içerisinde 998 bin meslek liselinin oranı yüzde 47 iken bu oran farklı katsayı uygulaması ile yıl yıl azalmış, 2005’te yüzde 30’a kadar gerilemişti. Geçtiğimiz yıl yüzde 34’e yükselen oranın bu yıl yüzde 40 seviyesine çıkması bekleniyor. Kız öğrencilerin meslek liselerini tercih etme oranı genel liselere göre düşük: Meslek liselerinde kızların oranı yüzde 37, erkeklerinki yüzde 63. Oysa genel liselerde kızlar yüzde 46, erkekler yüzde 54. Tüm liselerde ise kızların oranı yüzde 43, erkeklerinki yüzde 57.

 

Kısaca İmam Hatiplerin önünü keseceğiz diye yıllardır meslek liseleri ihmal edildi, cazibeleri azaldı ve hala da henüz ciddi bir çalışma yapılmıyor. Halen çeşitli ekonomik paketlerin hazırlandığı 5.paketin yolda olduğu şu günlerde Meslek Liselerinin önünü açacak yeni bir paket olması ne kadar güzel olur…

Yorum yapın