Kapalıçarşı’nın Merkezi’ne çıktınız mı?

Yolunuz Kapalıçarşı’ya düşecek ve Kapalıçarşı’nın olmazsa olmazı, Kapalıçarşı denince ilk akla gelen  “Çukur Kule’sini” görmeden gideceksiniz. Sakın yapmayın. Evet, burası gerçekten çarşının en önemli eserlerinden bir tanesidir. Çukur Kule Kapalıçarşı’da Mahmut Paşa kapısı girişinde yer almaktadır. Tamamen ahşap olan bu yapı, özellikle göz alıcı bakır kubbesiyle meşhurdur. Bu binaya “çukur” denmesinin sebebi Kapalıçarşı’nın en alçak kısmında yer almasıdır.

unnamed-1

GÜMRÜK KONTROL NOKTASI
Çukur Kule’nin konumu itibariyle Bizans döneminde de o bölgede bulunan çarşının gümrük kontrol noktası olarak kullanıldığı tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in Kapalıçarşı’nın inşasını emrettiği 1461’den 1489 yılına kadar geçen dönemde yapılmış 482 dükkana ilave olarak inşa edilmiştir.

HANIMLARA ÖZEL ALIŞVERİŞ MEKÂNI İKEN KAROKOL OLDU
Harem kadınları, Kapalıçarşı’da rahat alışveriş yapabilmek için Çukur Kule’yi tercih etmişlerdir. Dışarıdan merdivenle çıkılan üst kat yani “kubbe altı” haremlik olarak kullanılmış böylece selamlık olarak kullanılan zemin kattan ayrı tutulmuştur. Sultan II. Mahmut’un Kapalıçarşı esnafıyla harem kadınlarının buluşabildiği bu noktayı sakıncalı görüp alışveriş ziyaretlerini yasaklamasından sonra binanın zemin katı karakol olarak kullanılmaya başlanmış, “kubbe altı” adı verilen üst kat ise gözetleme kulesi olarak tulumbacılara ev sahipliği yapmıştır.

BORÇ YÜZÜNDEN SATILDI
Çukur Kule Osmanlının son dönemlerinde saray borçlarının ödenmesi karşılığı devredilmiştir. Bundan sonraki yolculuğuna Muhallebici olarak devam eden Çukur, çarşının o zamanki merkezi ve en gözde noktasıdır. 1970 yılında Boybeyi ailesi tarafından satın alınan Çukur Kule’nin “kubbe altı” günümüzde Boybeyi Mücevher aile müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Giriş katı ise Boybeyi’nin eşsiz mücevher koleksiyonlarının sunulduğu Kapalıçarşı’nın en gözde mağazasıdır.

JAMES BOND FİLM ÇEKERKEN KULEYE ÇARPTI
Dünyanın en uzun film serisi 007 James Bond’un 25. filmi “Skyfall”un çekimleri Adana ve Kapadokya’dan sonra İstanbul’da yapılırken kuleye zarar veren ciddi bir kaza oldu. Kazadan sonra tarihi ahşap binanın özel vitrin camları ile ahşaplarının bir kısmı kırıldı ve zarar gördü.  Motosiklet kazası sırasında tarihi Çukur Kule’de bulunan müzenin alt kattaki vitrinin camları kırılınca meşhur Hürrem yüzüğü dahil onlarca değerli mücevher parçaları yerle bir oldu.

Yorum yapın