Kısa konuşma sanatı hakkında küçük “hikayeler”

Hazırlayan: Fahri Sarrafoğlu

Merhaba dostlar,

Hepimizin şikayetidir, “eline mikrofonu aldı bırakmıyor” ya da “aldı sazı eline kendi çalıyor” gibi..Yani aslında bizde seviyoruz kısa konuşan insanı ama peki, niye kendimiz kısa konuşmuyoruz ya da konuşamıyoruz? 🙂 Tamam bende sustum, işte kısa hikayelerimiz:

talking-too-much

En iyi terzi

Bir terzi kendi başına ufak yeni bir dükkan açar yalnız dükkanın iki tarafında da kendininkine benzer iki tane daha terzi dükkanı vardır. Bunların girişinde kocaman bir tabela vardır.. O tabelada 1.sınıf erkek terzisi yazar. Diğer yan tarafındaki dükkanda ise yine dev bir tabela vardır, orada da EN İYİ TERZİ yazar Küçük dükkanın sahibi ise iki büyük tabela ortasına küçük bir tabela asar GİRİŞ ...

BİLEY TAŞI 

ARİSTO’ya sorarlar üstat siz iyi konuşamıyorsunuz fakat iyi ve güzel konuşma seminerleri veriyorsunuz, Aristo ise şu cevabı verir, “Ne yani biley taşı bıçakları keskinleştiriyor ama kendisi bir şey kesebiliyor mu?

KONFİÇYÜZ
Konfiçyüz, musikiye çok önem verirmiş. Bir gün talebelerinden birine şöyle demiş: “Bir memleketin nasıl idare edildiğini anlamak mı istiyorsunuz, onun musikisine kulak verin”

EĞER
İranlı general, Isparta hükümdarına bir mektup yazarak EĞER, teslim olmazlarsa, bütün Isparta’yı yerle bir edeceğini bildirir…” Ispartalı hükümdarın verdiği cevap ise sadece bir kelimedir: “EĞER”

BİZDE YAKINIZ
Birgün askerin biri Ferhat Paşa’ya gelerek Paşam düşman çok yakında, ne yapacağız? Demiş. “Merak etme bizde onlara çok yakınız”

ŞAİR FİTNAT
Meşhur bayan şairlerimizden Fitnat hanım kurban bayramı öncesi kurban almak için pazarda gezinirken, orada bulunan yeni yetme zenginlerden biri Fitnat hanıma gelerek müsaade buyurunuz kurbanınız ben olayım, der. Fitnat Hanım’ın cevabı ise “Ben boynuzsuz koyun arıyorum” olur.

İSMAİL DÜMBÜLLÜ
Meşhur orta oyuncu İsmail Dümbüllü bir gün oyununu bitirmiş sahneden ayrılırken sahneye seyircilerden birisi bir salatalık (hıyar) atmış. Üstad hiç istifini bozmadan yine selamını vermiş ve birisi sahneye kendi kartvizitini düşürmüş oyundan sonra gelsin de alsın demiş……

 İYİ BİR KONUŞMA İÇİN
İyi bildiğin bir konu seçin,
Konuşma ile ilgili tüm soruları yazın,
Sorulara teker teker cevap vermeye çalışın (Hepsine tatmin edici cevaplar veremiyorsanız, daha hazır değilsiniz demektir. Okuyun, düşünün, sorun, hazırlanın)
Konuşmalarınızda birden bütün ayrıntılara girmeyin.
Söylemek istediğiniz şeyleri önem ve mantık sırasına göre düzenleyin(Sizi izleyende daldan dala atlıyor intibahını vermeyin. Araya sokacağınız fıkra, özdeyiş ve yan düşünceler sizi ana konuda uzaklaştırmamalı.)

İlk ve son söyleyeceğiniz sözlerin kısa ve hatırda kalacak şekilde iyi seçilmiş olmasına dikkat edin (Can sıkıcı, ilginç olamayan bir başlangıç sarsıntı ile kalkan bir trene benzer. Daha ilk anda seyahat zevkinizi azaltır)

“Kısa konuşma sanatı hakkında küçük “hikayeler”” üzerine bir yorum

  1. Çok güzel kısa hikayeler derlemesi olmuş. Bir çırpıda hepsini sesli okudum teşekkürler.

    Cevapla

Yorum yapın