İLETİŞİM KAZASINDAN KORUNMA

İletişim kazasını anlatmadan önce iletişimin bir tarifini yapacak olursak, iletişim : Düşünce ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alışverişidir. Başka bir tanıma göre; bizim başkalarını başkalarının da bizi anlaması süreci olarak tanımlanmaktadır. Doğan Cüceloğlu ise; “iletişim iki birim arasında bir biriyle ilişkili mesaj alışverişidir” şeklinde açıklamıştır. Birbiriyle ilişkilerde zaman zaman karşı taraf gönderilen mesajı algılayamazsa veya algıladığı gibi mesaj gönderirse o zaman İLETİŞİM KAZASININ sinyalleri de çalmaya başlar. Küçük bir örnek , askerde komutan yaz günü olduğu için misafirlerine ikramda bulunmak üzere emirerine diyor ki  bize iki tane fruko getir. Asker gidiyor fakat aradan tam 1 saat geçtikten sonra geliyor hem de kanter içinde kuçağında da bir KRİKO var. Komutanım diyor, kademeye gittim iki tane kriko istedim ama ancak bir tane bulabildim diyor. İletişim kazasına küçük bir örnekti bu anlattığımız.


İletişim sadece insana özgü bir olay değildir. İnsan, jest ve mimikleri kullanan gelişmiş refleks ve içgüdülerinin yanısıra dili de içine alan çok karmaşık öğrenilmiş davranışlarla iletişim yapan yegane varlıktır.

1- İletişim kişiye değil, kişiyle yapılır. Yani karşılıklıdır.

2- İletişim bilgi değildir. İletişim bir harekettir.

3- İletişim tekrarlanamaz, aynı kelimeleri karşınızdaki anlamazsa birdaha aynı heyecanla söylemeniz mümkün değildir. Onun için iletişimi baştan düzgün kurmalıyız.

 

İyi bir iletişim için yapılan konuşma :

–         İnsanın konuşma yapmak üzere hazırlandığı konuşma DEĞİLDİR

–         İnsanın yaptığı konuşma DEĞİLDİR

–         İnsanın konuşma yaptıktan sonra yerine oturduğu tüh şunları da söyleseydim dediği konuşma DEĞİLDİR.

İYİ BİR KONUŞMA DİNLEYİCİNİN ANLADIĞI KONUŞMADIR.

İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN KURALLAR:

1- İnsanları tenkit etmeyin(Yapılacaksa yapıcı tenkit edin, eğer giydiği gömlek-kravat uygun değilse uygun olanını siz alın hediye edin)

2- İnsanları takdir ediniz. Onların içindeki kabiliyetleri ortaya çıkarıcı çalışma yapınız. (Bir gemide isyan çıkar tüm tayfalar görev dağılımı yapar ve kaptanı esir almaya bir tayfa gider Tayfa daha kapıdan girer girmez Kaptan ona konuşma fırsatı vermez ve “Hah. Bende seni bekliyordum ol şu silahı ve sen kapıda dur bende öbür tarafta bekliyeceğim. İkimiz birlikte olursa bizi kimse yenemez der, ona güvendiğini hissettirir. Tayfa durumun bu hale geldiğini görünce elini silahı alır ve derhal dışarı çıkar arkadaşlarına durumun değiştiğini kendisinin kaptanın tarafında olduğunu söyler isyanda böylece başlamadan bitmiş olur. Çünkü kaptan ince bir taktikle ona güvendiğini o olmazsa gemide isyanın bastırılamıyacağını hissettirmiştir.)

3- Karşınızdakine arzu uyandırınız. (Çocuk 6 yaşında olmasına rağmen hala altını ıslatıyordu. Son çare psikolağa gidildi ve psikolog çocukla bir müddet konuştuktan sonra çareyi açıkladı.. Çocuğa yeni bir yatak alınacak ve yatağı kendisi beğenecek kesinlikle anne-babama hiçbir şeyine karışmayacaktı. Sonunda çocuk kendi istediği yatağı aldı ve altını ıslatmayı bıraktı…Neden çünkü bugüne kadar herşeyi kendisine iyi olduğu düşünülüyor alınıyordu ama bu sefer kendisi beğenmiş, kendi yatağı olmuştu, kendisinde arzu uyandırılmıştı….)

 

VE OLMAZSA OLMAZ KURALLAR :

1-Konuşurken mutlaka o kişi veya kişilere ismiyle hitap edilmelidir. Bir kişinin dünyada en hoşuna giden şey kendi ismi olduğunu unutmayın.

2-Konuşurken başkaları ile samimi olarak (yapmacık değil) ilgileniniz.

3-Mutlaka gülümseyiniz(sırıtma değil…)

4-İyi bir dinleyici olunuz.

5-Karşınızdakinin ilgilendiği konulardan söz ediniz.

İletişim uzmanı Ali Saydam, İletişim kazalarının trafik kazalarından hiç farkı olmadığını ifade ederek en son yaşadığımız MGK’da Anayasa kitapçığının fırlatma olayının bir iletişim kazası olduğunu söylüyor.  Trafik kazaları cahillikten oluyor. Kurallara uymamaktan oluyor. Cahil cesareti denilebilecek kendine aşırı güvenden, alkollü araç kullanmaktan oluyor. İletişim kazaları da buna benziyor. Son örnek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in konuşması. Sezer, liderler demokrasisinden bahsediyor. Arkasından Hüsamettin Özkan ‘onu liderler seçti’ diyor. Bu bir iletişim kazası. Cumhurbaşkanı genel geçerliliği olan bir doğrudan bahsediyor. Genel doğrulardan bahsediyor. Kalkıp bunun karşısında söylenecek bir laf kazaya sebep olur, nitekim kazalar oluyor. Bu yüzden iletişim kazası en çok karşılaştığımız olay.

 

Özellikle iletişim kazasını engellemenin en tipik yolu ağızdan çıkanı kulağın duymasıdır. Yani önce beyin harekete geçsin, sonra ağız harekete geçsin. Aile içi sorunların yüzde 99,9’u iletişim kazası. İletişim kazası, sorunu çözme şansını engelliyor. İşyerlerinde de aynı sorun var. Kazaları engellemek için seçilmiş davranış sergilemek gerekiyor, herhangi bir şey söylemeden önce, yerini, zamanını ve ne söyleyeceğini seçmek gerekiyor.

 

İletişim kazasız günler dileği ile…

Yorum yapın