MISIR APARTMANIN Hüzünlü Hikâyesi

 Hazırlayan: Fahri Sarrafoğlu

İstanbul’da İstiklal Caddesinden-Galatasaray’a doğru giderken solda bir bina vardır. Mısır Apartımanı diye yazar. Kapının girişin de Mehmet Akif Ersoy burada vefat ettiğini gösteren bir levha durur. Hikayemiz işte burada başlıyor, neden Mehmet Akif burada vefat etti, bu apartmanın başka sırları var mı işte kısaca onun üzerine kısa bir bilgi vereceğiz.

Mısır Apartmanı girişi .Mehmet Akif burada vefat etti
Mısır Apartmanı girişi .Mehmet Akif burada vefat etti

APARTMANIN SAHİBİ KİM?
Mısır Apartmanı, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî bir apartmandır. Galatasaray semtinde, İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alır ve 303-305 kapı numarasına sahiptir.

İstanbul’un en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi’yle komşudur….Belli günlerde kiliseden çan sesleri duyuluyordu. 

Merhum Akif o dönemde sadece Ağa Caminden gelen ezanı duyabiliyordu ( ki o dönemde de Ağa Cami yıkılmaktan son anda Atatürk’ün emri ile kurtulmuştu. )

TİYATRO YERİNE BİNA
1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır.

Apartman’ın ikinci sahibi Hayri İpar’ın İstanbul’dan ayrılıp Brezilya’ya yerleşmesiyle birlikte, yapı büyük ölçüde boşalmış oldu. Bakımsız kalan binanın %70’i, 2000 yılında Koray Holding adlı firma tarafından satın alındı. Bunun ardından apartmanda genel bir onarım başlatıldı ve 5 yıl içinde yapı tümüyle restore edildi. Depreme dayanıklılık testlerinin olumlu olduğu açıklandı.

Mısır Apartmanından İstanbula bakış

AKİF BURADA ÖLDÜ
100 yılı aşkın süredir ayakta olan apartmanın dairelerinde pek çok önemli kişinin yaşadığı bilinmektedir. Türk şair Mehmet Âkif Ersoy, görevi gereği 10 yıl kaldığı Mısır’dan 16 Haziran 1936 tarihinde Türkiye’ye döndüğünde bu apartmanda bir daireye yerleşti ve ölümüne değin burada yaşadı.  Akif, ömrünün son 6 ayını apartmanın 2.katında geçirdi.

indir

İstiklal marşı şairinin cenazesine Hükümet hiç ilgi göstermedi, hatta duyurulmadı. Neredeyse birkaç vefalı dostunun himmeti ile def edilecekti. Fakat Türk gençliğinin, Akif’in ölümünü haber almasıyla, hadise büyük bir cenaze merasimine dönüştü ve Akif’in tabutu eller üzerinde Edirnekapı şehitliğine taşındı.

MEZARA DEFNİ
Ersoy’u, mezara şarkıcı Tarkan’ın büyük amcası dönem Askeri Tıbbiye öğrencisi olan Fethi Tevetoğlu ile sınıf arkadaşı Maraşlı Abdullah indiriyor. Edirnekapı Şehitliği’ne getirilen Ersoy, kefenine Türk bayrağı sarıldıktan sonra gömülüyor. Ersoy’un defin işlemi ise Tevetoğlu’nun anılarından şöyle aktarılıyor: “Bütün bir milletin dileği olan bu düşünce ile ebediyet yolcusunu en sevdiği bayrakla sardım ve uğurladım…”

KİMLER KALDI BU APARTMANDA
 Bir diğer Türk şair Mithat Cemal Kuntay da bu apartmanda yaşadı ve öldü. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün dişçisi Musevi asıllı Sami Günzberg’in muayenehanesi de Mısır Apartmanı’nda bulunuyordu. Diş muayeneleri için Atatürk‘ün binaya ziyaretlerde bulunduğu bilinmektedir. Apartmanda ayrıca Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli moda ve dikimevleri da vardı. Günümüzde apartmanın çeşitli katlarında restoran, tiyatro, sanat galerileri, lokaller ve çalışma ofisleri bulunuyor. Galerist’e ait sanat galerinden birisi de bu binada bulunmaktadır.

Ve bu apartmanın bir katına da Reuven Shiloah yerleşir. Shiloah, İsrail dışişlerinde görevli bir memurdur. Dolaysıyla bu apartmanın bir dairesinde bolca  doğu, siyaset ve İsrail konuşulur Bu konuşmalardan haliyle de istihbarattan  doğu’nun kalbine bir hançer gibi saplanan MOSSAD doğar.

Not: Mısır Apartmanı Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e doğru giderken sol kolda numara 163’tedir. Şu an apartman bir “sanat üssü” gibidir, neredeyse her katında bir sanat galerisi var.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/mehmet-akif-in-bilinmeyenleri-gundem-2368320/

Yorum yapın