Namaz Bireysel Değil Toplumsaldır.

Namaz Gönüllüleri Platformu tarafından başlatılan “Namazla Diriliş Seferberliği” devam ediyor.

Namaz Gönüllüleri Platformu ve Ensar Vakfı’nın desteği ile İmam Hatip Okullarında yapılan “İnsanlık için Namaz” konu başlığıyla Bayrampaşa Anadolu İmam Hatip Lisesı öğrencilerinin katılımıyla bir seminer daha gerçekleşti.
20150603_101151

NAMAZ BENLİKTEN BİZLİĞE GEÇİŞTİR
Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Fahri Sarrafoğlu, Bayrampaşa Anadolu İmam Hatip Lisesı öğrencilerine verdiği seminerde 2 saat süresince “Namazın bireysel bir eylem olmasının ötesinde toplumsal bir eylem olduğuna “dikkat çekti. Namazın evvela niyetle başladığını ve benlikten bizliğe geçişin bir ispatı olduğunu söyleyen Sarrafoğlu “Allah’ın istediği insan olarak namaza nasıl durulacağını” interaktif örneklerle anlattı. Namaza durmadan önce, insanın kendisinin farkında olması gerektiğine değinen Sarrafoğlu, şunları söyledi. “Nefsı hastalıklarımız arasında yer alan, önyargı -ötekileştirme, empati kurmamak, sürü psikolojisinin etkisinde kalmak, hırs ve riya hastalıklarımızın farkında olup bunların dışarda bırakarak bir namaza durmamız gerekiyor. Özellikle, bakmak ve görmek arasında ki ayırıma iyi bakmalıyız. Namazın tadili erkanına dikkat ettiğimiz kadar namazın ruhunu da kesinlikle unutmamalıyız. “  Padişah Camilerinin giriş kapıları üzerinde yer alan sembollerin aslında güneş sistemini ve evrenin sonsuzluğunu anlattığına da dikkat çeken Sarrafoğlu, namaza daha başlamadan kişinin Rabbiyle buluşması ve sonsuz evrenle olan bütünleşmesini hissetmesi gerektiğine vurgu yaptı. Namaz kılarken insan, namazın ruhunda bireyin kendisini evrensel hissetmesinin gizli olduğunu söyleyen Sarrafoğlu kısa filmler eşliğinde tamamladığı seminerin sonunda gençlere Namazın önündeki nefsi engellerle bahane üretmeden eyleme geçmeleri çağrìsında bulundu.

20150603_112235

BENLİK DEĞİL BİZLİK ÖNEMLİ
Seminerde öğrencilerin sorularına da cevap veren Sarrafoğlu, Fatiha Suresinde geçen İyyake nağbüdü ve İyyake nestaiğin ayetinde tekil değil yani Rabbim sana ibadet eder, senden isterim değil, Rabbim sana ibadet eder senden isteriz şeklinde,  bizlik bilinçi içinde okunduğuna dikka çekerek namaz kılanın da bu bilinç içerisinde olması gerektiğini söyledi. Yine namaz sonunda okunan Rabbim beni ve mümin kardeşlerimi bağışla şeklendeki duanın da namaz içindeki bizlik bilinçinin başka bir örneği olduğuna dikkat çekti.  Sarrafoğlu, son olarak Kuran-ı Kerim Muhammed Suresi 19.ayetinde geçen “Bil ki Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. Hem kendinin, hem de inanmış erkek ve kadınların günahlarının bağışlanmasını dile! Allah gezip dolaştığınız yeri de, içinde kalacağınız yeri de bilir.” Ayeti hakkında da açıklama yapan Sarrafoğlu, “Öncelikle bilginin önemli olduğunu bu ayetten anlıyoruz. Hangi ibadet olursa olsun şuurla, bilgi içerisinde yapılmalı. Neml Suresi 81.ayette Allah C.C buyuruyor ki :” …Ve sen körleri düştükleri sapıklıktan çekip hidayete erdirici değilsin; sen ancak, ayetlerimize iman edenlere (söz) dinletebilirsin, işte müslüman olanlar bunlardır.” Yani asıl önemli olan ibadetlerde şuur ve ruh olmalı. Taklit içerisinde ya da tamamaen şekle sokulmuş bir ibadet değildir asıl olan.  İşte bu şuur içerisinde tüm ibadetlerde  benlik duygusu ile değil BİZLİK duygusu içinde yaptığımız zaman, evrensel bir mümin olabiliriz.”

f

 

 

 

Yorum yapın