Sokaklarda Para Var Biz IMF’den Borç Alıyoruz

İstanbul’da kâğıt veya plastik toplayan birini gördüm mü hemen durdururum hal hatır sorduktan sonra ne kadar güzel bir hizmet yaptığından dolayı da dualar ederim… Beni tanıyanlar şimdi diyeceklerdir eee tabii kağıt toplayanların genelde tamamına yakını Aksaraylı belki ondandır da diyebilirsiniz ama yok öyle değil. Gerçekten bu kardeşlerimiz çok büyük bir hizmet yapıyorlar, hem de çok güzel bir sektör. İmkân olsa da bu kağıt toplayanlar, plastik toplayanlar bir araya gelse dernek kursalar, hatta sendikaları da olsa. Ooo abarttınız diyeceksiniz ama yok abartmadım. Bu insanlar olmasa o kadar plastiğin, kağıdın, camı vb kim değerlendirecekti?


Efendim konuya gelelim. Bugün sokaklarda gerçekten YTL-DOLAR-EURO ne ararsanız duruyor. Hani İstanbul’un taşı toprağı altın derler ya. Derler değil doğru demişler. Sadece İstanbul değil Türkiye’nin taşı toprağı altın. Nasıl mı? Hele bakın şu rakamlara. Bakın da ondan sonra hala niye IMF’den borç istiyoruz biraz düşünelim efendim…

ÇEVKO Başkanı Tevfik Ekmekçioğlu ile geçenlerde bir röportaj yaptım,kendisi bakın neler söylüyor: “1 Ocak 2005’te yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ambalaj üreten firmalara önemli sorumluluklar yüklüyor. Yönetmelikte, ambalaj firmalarının ürettiklerinin % 20’sinden başlayarak, 10 yıl içinde % 60’ını geri kazanmaları öngörülüyor. Yönetmeliğin uygulanması ile ülke ekonomisine yaklaşık olarak toplam 400 milyon YTL geri kazanım sağlanacağı tahmin edilmektedir.”

GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNÇİ OLMALI

Bilinçli tüketmek demek öncelikle gereğinden fazla yapılan tüketimin önüne geçmek demektir. İhtiyaç fazlası tüketim, her alanda kontrol altına alınması gereklidir. Ülkemizde geri dönüşüm bilinci oldukça zayıf. Plastik atıklar, tamamen geri dönüştürülebilir olmalarına rağmen, ülkemizde atıkları kaynağında ayırma konusunda maalesef yeterli bilinç oluşmadığından, geri dönüştürülebilir tonlarca plastiği ekonomiye kazandıramıyoruz

Halkın cebinden para çıkmadan çöp sorununa kalıcı ve çevreci çözüm üretmeyi hedefleyen Adana Büyükşehir Belediyesi, çöpün değerlendirilmesi işini bir firmaya verdi. İşletme hakkını elde eden firma, belediyeden alacağı çöp bertaraf ücretinin yanı sıra metan gazı ile çalışacak santralden elde edeceği elektrik enerjisinden, geri dönüşümü olan kağıt, plastik, cam ve metallerden de gelir sağlayacak. Geri dönüşen her 1 ton cam için, 100 litre petrol tasarrufu sağlanacak.. Geri kazanılan her 1 ton kâğıtla 16–17 adet çam ağacının kesimi önlenmiş olacak. .

AB’de DURUM NASIL?

AB ülkelerinde durum nasıl diye kısa bir araştırma yaptıktan sonra şu bilgilere ulaştım. 01.01.2005 tarihinde alınan bir kararla çöp konusunda birlik ülkelerinin topladıkları çöplerden nasıl faydalanacağı konusunda büyük bir dayanışma içinde projeler üretip hayata geçiriyor. Kaynakta geri kazanım, çöp yönetimi adı altında şirketler kurmuş olan özel sektör kuruluşları Ar-Ge çalışmalarıyla ileri teknolojiyi üretiyor. Çöplerden elektrik ve ısı enerjisi elde eden tesisler kuruyor. Almanya’da birçok noktada kurulan tesisler sayesinde çöp yığınlarında oluşan metan gazından elektrik enerjisi elde ediliyor, aynı zamanda elde edilen ısı enerjisi sayesinde birçok konut ısıtılıyor. Ayrıca çöplerden çıkan gazlar enerjiye dönüştürüldüğünden soluduğumuz havaya ve ozon tabakasına zarar vermiyor. Bu tesislerden elde edilen kompost gübre toprak iyileştirici olarak kullanılıyor. Çöp dağları bu suretle bertaraf ediliyor.

YILDA 27 milyon ton çöpün üretildiği Türkiye’de de atıkların kaynağında ayrıştırılarak, geri dönüşümlerinin sağlanması için çalışmalar başlatıldı.Sayın Meltem Kara’nın araştırmasına göre yılda 27 milyon ton çöpün toplandığı Türkiye’de, geri dönüştürülebilen atıkların oranı yüzde 15’e ulaşıyor. Projenin sadece İstanbul’da yaygınlaşıp uygulanması durumunda bile ekonomiye sağladığı katkı 200 milyon YTL’yi buluyor. Türkiye’de 4 milyon tonu aşan bu ambalaj atıklarının dönüştürülmesiyle birlikte elde edilecek gelir, 1 milyar YTL’yi aşması bekleniyor. Uygulamayla ilgili olarak bu yıl çalışmaları hızlandıran belediyeler, 2008 yılına kadar çöplerin tamamını kaynağından ayrıştırılmış olarak toplamayı hedefliyor.

Evet sanırım anladık. Hemen bu yazıyı okuduktan sonra apartmanın girişine kağıt ve eski gazeteleri toplamak için bir kutu korsunuz herhalde. Biz yaptık haftada bir sefer sokaktan geçen kağıtçılar alıyorlar. Şimdilik üç apartmanda var ama giderek artar inşallah. Hem çevre kirliliği yok, hem de kağıtlar değerlendirilmiş oluyor. Hadi bakalım elinizi çabuk tutun, çöp diye geçmeyin, burun kıvırmayın hemen işe başlayın

Yorum yapın