YOKSA SİZ HALA ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

Şimdi bu da nerden çıktı diyeceksiniz. Yok, herhangi bir partiye veya örgüte üye misiniz diye sormayacağım canım. Sadece hala herhangi bir sivil toplum örgütüne üye değil misiniz diye soracaktım… Gazetelerde şu haberleri okuyunca inanın çok seviniyorum mesela “…Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 2. Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü etkinliği çerçevesinde 1,5 milyar dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdiğini bildirdi….” Yine MÜSİAD’ Uluslararası organizasyonla hem ülke tanıtımına, hem de yapılacak ticaret ve yatırım bağlantılarıyla reel ekonomiye en az 2 milyar dolarlık katkı sağlanması öngörülüyor…” Bununla birlikte ASKON-İŞHAD,TÜGİAD-TÜGİK ya da ASİAD hatta PASİAD(Pasifik İşadamları Derneği) gibi ismini sayamadığım birçok iş adamlarının bir araya getirerek oluşturduğu dernekler var.

Bunların hepsi hem ekonomik bir güç hem de üyelerine bilgi ve teknoloji hakkında yardımcı olan dernekler…Hepsi gerçekten çok faydalı işlere imza atıyorlar. 1994 yılında MÜSİAD’ın Tunus-Fas gezilerini hatırlıyorum yaklaşık 50 kişilik işadamı heyetiyle gitmiştik. Havaalanında üst düzey karşılama olmuştu. Yine Sudan, Bosna-Hersek ve Suudi Arabistan gezilerini hatırlıyorum hep üst düzey karşılama olmuş, iş dünyasının temsilcileri karşılarında ciddi muhatap bulabilmişti. O dönemde sadece Bosna-Hersek gezisinde milyon dolarlara yakın iş bağlantıları yapılmıştı. Peki, o yıllarda yok muydu bizim büyükelçimiz ya da konsolosumuz, ya da ticari ataşemiz vardı, vardı da… Neyse orasını karıştırmayın şimdi o konuya girersem konumuz dağılır. Vardı sadece sorulunca cevap veren onu da 1 ayda cevap veren bir anlayış hâkimdi… Çeşitli kamu kuruluşlarına yurtdışından gelen heyetlere sadece birkaç veya sayıları 10u geçmeyen büyük firmalar çağrılırdı. Yine odaların gezilerine herkes katılamaz hem çok pahalıydı hem de etkisi oldukça azdı. İşte bütün bunlarda yılan iş dünyası bir araya gelerek kendi sivil derneklerini kurdular ve iş dünyasında SÖZ SAHİBİ olmayı başardılar…

Global ekonomi diyoruz. Yani artık bir tuşla milyar dolarla havada tepemizde 1–2 saniye içerisinde tepemizden uçarak gidiyor. E-Ticaret en hızlı döneminde. Teknoloji hızla değişiyor. . E-ticaret hacmi ya da dünya çapındaki e-ticaret pazarının büyüklüğü konusunda net rakamlar bulunmamaktadır. Araştırmaların ortak sonucu, e-ticaret hacminin hızlı bir şekilde büyüdüğü ve 2005’ten itibaren toplam e-ticaret hacminin 1 trilyon doların çok üzerine çıkacağı şeklindedir. Peki, bu ticaretten sizler nasıl pay alacaksınız? Tek başınıza mümkün değil artık. Havlu üretip turiste satmak dönemi bitti artık. Öyle yaparsanız Eyüp Sultan Oyuncakçıları gibi olursunuz bir müddet sonra kapanır gidersiniz. Teknoloji hızla değişiyor. Bu teknolojiye anca bilgiyi yakalayarak ulaşabilirsiniz işte bu bilgiyi yakalama, gerek yurt içi gerekse yurtdışındaki muhataplara ulaşma anca sivil toplum örgütleri sayesinde oluyor. Sivil toplum örgütlerine üye olmayı sadece iş dünyası, işadamları için demiyorum. Herkesin hızla değişen küresel dünyada ki dünya artık neredeyse bir mahalle oluyor giderek, bir araya gelmek, bir çatı altında birleşmesi gerekiyor. İTO’da eskiden 80 meslek komitesi vardı. Bunun sayısı sonradan 90’ları da geçti ama isterse 200’e çıksın artık iş dünyasında her sektör kendi DERNEĞİNİ kuruyor. Bunda da kurmakla haklı çünkü bürokrasiyi ancak bir araya gelerek, hızlı hareket ederek yenebilirsiniz. Sayınızın kaç olduğu önemli değil bir çatı altında birleşin hem siz, hem sektörünüz daha verimli ve güvenli gelişecektir.

ATO’nun raporuna göre Türkiye’de 80 bin 757 adet dernek faaliyet gösteriyor. Buna göre her 866 kişiye bir dernek düşüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise dernek sayıları milyonlarla ifade edilirken, bu ülkelerdeki nüfusun büyük bir çoğunluğu sivil toplum örgütlerinde görev alarak devletin işini kolaylaştırıyor. Almanya’da 2 milyon 100 bin, Fransa’da 1 milyon 470 bin dernek bulunuyor. Fransa ve Almanya’da her 40 kişiye 1 dernek düşüyor. Ancak her 10 Fransız’dan 4’ü en az bir derneğin faaliyetine katılıyor. Nüfusun beşte biri ise en az iki derneğe üye bulunuyor. ABD’de 1 milyon 200 bin dernek bulunuyor. Bu ülkede her 15 Amerikalıdan bir tanesi bu tür kuruluşlarda çalışıyor. Bu sektör ABD’de bankacılık, teknoloji ve hatta kamu sektörü kadar ağırlığa sahip.

Evet, siz, siz olun bence hemen bir sivil toplum örgütüne üye olun. İsterseniz işe aidatları düşük olandan başlayın ama mutlaka başlayın. Korkmayın o üye aidatınız size birkaç misli ile geri dönecektir.

 

Yorum yapın