25 HAZİRAN’I UNUTMAYALIM LÜTFEN…

Bedir Savaşı, 13 Mart 624 cuma günü Müslümanlarla Mekkeli Kureyşliler (Müslümanların kullandıkları tabire göre Müşrik) arasında yapılmıştır. Müslümanların ilk savaşı olarak kabul edilir. Ve o günden bugüne kadar binlerce demeyelim de milyonlarca şehit verdik ve hala da vermeye devam ediyoruz. Öncelikle tüm şehitlerimize selam olsun Rabbim şefaatlerine nail eylesin…


Türk tarihine baktığımız zaman çok önemli savaşlar çok önemli kahramanlık sahneleri hatıralarımızdadır. Ama yakın tarihimize baktığımız zaman ilk aklımıza gelen Çanakkale Savaşı ve Çanakkale şehitleridir… Dikkat ederseniz gerek hükümetin gerekse sivil toplum örgütlerinin desteği ile Çanakkale artık bilinmezlikten kurtuldu sadece Mart ayında değil yılın tüm günlerinde ziyaret edilen bir mekan haline geldi… Yani Çanakkale Şehitlerine vefakarlık konusunda tüm kesim ellerinden geleni yapıyor…

 

Fakat şimdi size şöyle bir soru sorsam acaba kaç kişi doğru cevap verebilir. Kore Savaşı ne zaman oldu, kaç askerimiz şehit oldu, bu şehitlerimizi hiç ziyaret ettik mi? Buranın bakımı, koruması nasıl yapılıyor. Gençlerimize, nesillerimize buranın tanıtımı yeterince yapılıyor mu? Ya da kaç kişi Kore’de şehitlerimizin olduğunu biliyor… Yıllar önce öğrencilerime demiştim ki bir çalışma yapın da Kore’ye şehitlerimizi ziyarete gidelim… Nasıl gidelim? Önce bilgi toplayalım, nerede, nasıl gidilir? Sonra Kore’de yatırım yapan Türk firmaları ile irtibata geçelim acaba şehitliğimize yeterince ilgi gösteriliyor mu? Ya da ortak işbirliği içerisinde neler yapılabilir diye? Ve Türkiye’ye yatırım yapan Kore’li firmalarla işbirliğine geçelim şehitliğimizin tanıtımı için… Sonuç mu? Heyecan olmadığı için yarım kaldı… Çanakkale biliniyor ve sahip çıkılıyor ama Kore Şehitlerimiz için kim ne biliyor? Bilmediği için de sahip çıkamıyor VEBA’YI yeterince gösteremiyoruz

 

Kore, 1910’dan beri Japon işgali altındaydı. BM’nin aldığı karar gereği masraflar Türk hükümetince karşılanmak üzere “Kore Birliği” adıyla anılan ilk adapte 5090 kişilik piyade birliği Albay Tahsin Yazıcı komutasında İskenderun’a sevk edildi. 2 Ekim 1950’de ABD’ye ait bir gemi ile yola çıkan birlik 17 Ekim’ 1950′ de Kore’ye vardılar. Amerikan ordusunun emrinde ateş hattına giren birlik Pusen, Suvan, Kumhwa, Elco bölgelerindeki çarpışmalarda başarı kazandı. Türk birliği asıl büyük başarıyı Kunuri’de kazandı:  Çinliler tarafından kuşatılan VIII Amerikan Kolordusu, Türk birliğinin direnişi ve karşı saldırısıyla kuşatmayı yarması sayesinde kurtuldu.

Türk birliği 1953 yılında son bulan Kore savaşı boyunca hep ateş hattında savaştı ve savaş boyunca ABD’den sonra en fazla kayıp veren ülke oldu. 50 bin Türk askeri dönüşümlü olarak katıldı. Kore savaşında 34 subayımız,46 astsubayımız,721 er ve erbaşımız şehit düşmüş, 2147 askerimiz yaralanmıştır ve 175 askerimiz kayıp olmuştur. Ayrıca 234 askerimizde bir süre esir kalmıştır. Savaş sonrası Türk birliği Kore’de kalmayı sürdürdü. Ancak yılda 100.bin doları bulan maliyet karşısında 27 Mayıs 1960’tan sonra birliğin mevcudu 200 kişiye indirildi. 1965’te bu birlik de geri alınarak sembolik bir manga bırakıldı. Nihayet 1971’de bu mangada geri çekildi.

 

25 Haziran: Kore Savaşı’nın yıldönümü …Pusan’ daki Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği bugün ziyaretçi bekliyor..En azından yılda bir gün dahi olsa buraya ziyaret düzenlenemez mi? 25 Haziran’larda yurt çapında anma törenleri yapılamaz mı? Geçmişte kısmen de olsa yapılıyordu. Şimdi sanırım iyice unutuldu… Hele okulların kapandığı döneme geldiği için de Milli Eğitim Bakanlığı ve Sivil Toplum Örgütleri de yeterince üzerinde durmuyorlar… Hadi bakalım bu yazıyı okuyan herkes neler yapabiliriz bir düşünsün…Seneye 25 Haziran’da Kore’ye de gidebiliriz veya Hatim Merasimleri düzenleyebiliriz, en azından sergi, konferans veya sohbet ortamlarında hayırla hatırlayabiliriz…Herkes elinden ne geliyorsa artık…

Yorum yapın