ESKİ KÖYE YENİ ADET Eski Köye Yeni Adet Getirme Zamanı

Aralık 2009 itibariyle son bir yıllık dönemde istihdam 985 bin kişi artarken, kayıt dışı istihdamdaki artış 675 bin kişiyi buldu. Böylece son bir yılda istihdam edilenlerin yüzde 70’i kadar işgücü, kayıt dışı istihdam edilmiş oldu. Yani aslında işsiz yok ama var… Yani hiçbir güvencesi olmadan çalışıyor…

Ajanslardan aldığım bilgilere göre son bir yıllık dönemde kadın istihdamı 575 bin kişi artarken, kayıt dışı istihdam eden kadınların sayısında 463 bin kişilik artış yaşandı. Aralık’ta çalışan kadınlar içinde kayıt dışılık oranı yüzde 57,5’e yükseldi. Son bir yıllık dönemde istihdam edilen erkek sayısında 303 bin, kayıt dışı erkek istihdamında 212 bin kişilik artış oldu

Buraya kadar iyi güzel ama çözüm ne derseniz… Çözüm girişimcilik ruhunun artırılmasında.


Gençlerimizin yetiştirilme tarzına baktığımız zaman sık sık şu cümleleri duyuyoruz. Daha doğrusu ben sık sık duyardım. Aman çocuklar icat çıkarmayın… İcat çıkarma otur oturduğun yerde… Eski köye yeni adet getirme… Eee bu lafları duyan çocuk ya da genç nasıl girişimci olacak, nasıl yenilik yapacak, nasıl müteşebbis olacak… Bizim ilk önce ailelerde sonra da okullarımızda bu zihniyeti kaldırmamız lazım. Çocuklarımızı ve gençlerimizi ezberci eğitim değil yaparak öğrenmeye geçmesini sağlamamız lazım… Şimdi ki gençlerimizin tek bir hedefi var o da üniversiteye girmek… Ee sonra? Sonrası mı, buluruz bir referans özel şirkete gireriz. Olmadı mı? Yoksa gireriz KPS’ ye oluruz memur… Daha sonra mı? Daha sonrası ise emekliliğime şu kadar kaldı, yok bu kadar kaldı diye hesap eder dururuz… Oldu mu? Olmadı… Kim buna sebep bizleriz… Mutlaka ama mutlaka girişimcilik ruhunu aşılamamız lazım gençlerimize… Yoksa daha çok işsizlik oranı düşmüyor, işsizlik artıyor diye şikâyette bulunuruz.

Girişimcilik ruhunun artırılması için aslında iş dünyası hem fikir. Bakın Genç MÜSİAD Başkanı Fatih Uysan  ne diyor bu konuda?  Bütün dünya ülkeleri gibi Türkiye’yi de tehdit eden işsizliğin Türk gençlerinin de en büyük sorunu olduğunu belirtiyor ve “İşsizlik, ancak girişimcilerin önünün açılması ve desteklenmesi ile çözülür”, diyor.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da  girişimci sayısının azlığını Türkiye’nin en büyük sorunu olarak göstererek,”Girişimci sayısını artırmazsanız, mevcut işsizlere ve yeni iş gücüne katılacaklara iş bulamazsınız” diyor.  Türkiye’de her yıl 90 bin firma kurulmasına rağmen bunların çoğunun değerinin, zaman geçmesine rağmen aynı kaldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ”Bunun başlıca nedenlerinden biri, mali sistemimizin maalesef fazla büyük olmaması. Gelişmiş ülkelerde iyi fikriniz varsa finansal olarak bu karşılanıyor, ama bizim mali sistemimiz yeterli olmadığı için finansman sıkıntısı yaşanıyor” ifadesini kullandı.

 

Sonuç… Eski köye yeni adet gelecek… Her gencimiz icat çıkaracak, icat çıkarması teşvik edilecek. Her genç mezun olmadan önce işini bulacak… Nasıl bulacak. Daha üniversiteye başlamadan proje hazırlayacak da ondan… Kendisi iş aramaya bile gitmeyecek işveren gel benimle çalış diyecek… Niye olmaz mı? Sizin yeter ki güzel projeleriniz olsun. Hani derler yani yeter ki pekmeziniz olsun sineği Bağdat’tan bile gelir…

Yorum yapın