ŞEYTANIN SEVDİĞİ ÜLKE

The Guardian gazetesi, Konda tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkleri, ” yüzde 70’e yakın bir bölümünün hiçbir zaman kitap okumadığına, yüzde 72’sinin hiçbir zaman ya da çok ender yeni teknoloji ürünü aldığına dikkat çekti. ”  Yani yabancılar bizi Türkler Kitap okumaz olarak biliyor… Öte yandan başka bir araştırma sonucuna göre de Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada yer aldığı bildirildi. Bağımsız Eğitimciler Sendikasından (BEŞ) yapılan yazılı açıklamada, sendikanın AR-GE biriminin “Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı” adlı bir raporuna göre Türkiye’de okunan kitaplar, genellikle “siyaset, aşk, cinsellik” konularını işliyor. Günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.


Evet, haksız mıyım şimdi tam şeytanın sevdiği iş kitap kitap okumamak ve şeytan Türkiye’yi daha çok seviyor. Okuyup ne yapacaksın ki, bilgin artacak, görgün artacak en önemlisi doğru bildiğin yanlışları düzeltme imkanın olacak…Eee şeytan bunu ister mi? İstemediği için bizi oturtuyor TV’nin karşısına hadi seyret bakalım yarışmaları, filmleri…Sonuç her geçen gün daha az kitap okuyoruz..

Türkiye, kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca on binde l kişi kitap okuyor. Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 71 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor.

 

Çok acı olan başka bir konu ise Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda kitap okuma sıralamasında, Türkiye 86. sırada yer alıyor. Bir Japon bir yılda ortalama 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız 7, bir Türk ise 10 yılda ancak l kitap okuyor. Türkiye’de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor. Rapora göre, Türkiye’de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.

 

Birleşmiş Milletlerin yaptırdığı bir araştırmaya göre, kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye’de bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar harcıyor. ABD’de yılda 72 bin kitap basılırken, Rusya’da 58 bin, Japonya’da 42 bin, Fransa’da 27 bin, Türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor. Türkiye’de dergi okuma oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi. İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyor.

Peki, kendimize soralım niye okumuyoruz? Kitap mı yok, kütüphane mi yok? Ama bakın kitapta var kütüphane de var.Türkiye’de bin 412 kütüphane olmasına rağmen, Kütüphanelerdeki kitap sayısı 12 milyon 221 bin 192, kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 254 bin 7 ve satın alınan kitap sayısı ise 13 bin 862.

Buda en fazla okuduğumuz kitaplar: Türkiye’de en çok basılan yerli kitaplar Keloğlan masalları, Nasrettin Hoca fıkraları, cinsel içerikli kitaplar, Karadeniz fıkraları ve dini bilgiler ilmihal kitapları, en çok basılan yabancı kitaplar ise La Fontaine fablları, Ezop masalları, Andersen masalları, Çocuk Kalbi ve cinsel konulu kitaplar oluyor.

 

Peki nasıl kitap okuruz veya kitap okumayı teşvik ederiz…Siz hiç düğünlerde kitap hediye edildiğini duydunuz mu? Çocuğumuza karne hediyesi alırken bisikletin yanına kitapta aldık mı? Ev sohbetlerine giderken tatlının yanına ya da dondurmanın yanına bir kitap de koyduk mu? Bunun gibi bankalar veya firmalar yılbaşı promosyonlarına kitap hediyesi yaptılar mı? Bayramlarda çocuklara şeker veya harçlık yerine kitap hediye ettik mi?

Yapmadık… İşte şimdi anladık mı şeytan neden Türkiye’yi daha çok seviyor? Çünkü kandıracağı insan sayısı çok, kan davaları, dini yanlış yorumlamalar ve daha birçok yanlışlıklar bizde var… Neden? Çünkü az okuyoruz…

Yorum yapın