Geleceğin mucitleri nasıl yetişir?

Nobel adayı yetiştiren kurumlar destek bekliyor. Mucit Çocuk Derneği geleceğin mucitlerini yetiştiriyor.

Bilim parklarının ne işe yaradığını ülkemizdeki çoğu kişi bilmiyor. Oysa gelişmiş ülkeler bilimin temellerini bu özel mekânlarda atıyor. Mucit Çocuk Derneği, hem yerel yönetimleri hem de vatandaşı bilim parklarıyla tanıştırmak istiyor.

17915

Dünyadaki 2.400 bilim parkının sadece 3’ü Türkiye’de

Bugün dünyada yaklaşık 2 bin 400 bilim parkı bulunuyor. Bunların 300’den fazlası Avrupa ülkelerinde hizmet veriyor. Yılda 290 milyon kişi buraları ziyaret ediyor. Türkiye’de sadece İstanbul ve Ankara’da bilim parkı var. Fakat onlar da ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Genelde öğrenciler bilim parklarına toplu halde gidiyor. Kalabalık olmaları öğrencilerin mekândan tam anlamıyla faydalanmasını engelliyor. Anadolu şehirlerinden gelen öğrencilerin sayısı da, gerek maliyetin yüksekliği gerekse öğretmenlerin 30–40 öğrencinin sorumluluğunu almak istememesi sebebiyle giderek azalıyor.

Bilim parkları deney heyecanı verir

Mucit Çocuk Bilim Parkları Kurma ve Geliştirme Derneği, isminden de anlaşılacağı üzere bilim parklarının ülkemizde yaygınlaştırılması için önemli faaliyetler yürütüyor. Yönetim kurulunda mühendislerin, emekli öğretmenlerin, öğretim üyelerinin bulunduğu derneğin başkanı Erol Gürakar, bilim parklarının yararlarını şöyle anlatıyor: “Bilim parkları, ‘Bilime sahip olmak için ne yapmalıyız?’ sorusunun cevabıdır. Birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla genç nüfusa sahibiz. Eğer bu avantaj iyi yönlendirilirse büyük bir güce dönüşür. Bilim parkları deney heyecanı verir, bilimi sevdirir. Dünyada yaşananları kavratarak öğretir, temel, uygulamalı bilimler ve teknoloji hakkında bilgi verir, çocuk ve gençlere öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu sağlar. Bilim parklarını, gelişmiş ülkeler, ‘çocuklar iyi vakit geçirsin’ diye değil, bilim toplumunun tohumlarını atmak için kullanır.”

Deneyleri gören bilim sevdalısı oluyor

Gelişmiş ülkelerde yüzden fazla deney setinin bir arada bulunduğu bilim parkları mevcut. Fakat maliyetlerin yüksekliği ortada. Bundan dolayı Mucit Çocuk Derneği, ‘en önemli’ 50 deneyi belirleyip onlar üzerine çalışmayı seçmiş. Ama Erol Bey, isteğe göre bu sayının rahatlıkla artabileceğini söylüyor. Bir dernek üyesinin fabrikasında yapılan setlerin her birinin maliyetinin bin lirayı geçmemesi için özel bir çaba sarf ediliyor. Sebebi de basit aslında. Herkese, her kesime ulaşmak. Derneğin varlık sebebi de bu. Erol Bey ve ekibi şimdiye kadar 140 belediyeye deney setlerinin faydalarını ve fotoğraflarını anlatan bilgilendirme dosyaları göndermiş. Fakat yeterince geri dönüş alamamışlar. Bu engeli kısa zamanda aşacaklarına inanan Gürakar umudunu kaybetmemiş gözüküyor.

Her ilçeye bir bilim parkı

Başkan Gürakar, ülkemizin her bir şehrinde ve her bir ilçesinde bir bilim parkı açılması gerektiği üzerinde durarak, “aslında buna gücümüz var ama yeter ki ilgi ve destek olsun” diyor. Gürakar, “bu bilim parklarına aileler de gelecek ve ne yapmaları gerektiğini kendileri bulacaklardır” diyerek bilim parklarının açılması için her kesimden destek beklediklerini ifade etti.

Almanya’da, Münih’te Deutsche Museum diye büyük bir bilim müzesi olduğunu hatırlatan Başkan Gürakar, sözlerini, geleceğin Nobel adaylarının buradan çıkacağına inandığını söyleyerek şöyle tamamladı: “Bu müze yetkilileri ile yaptığım bir görüşmede 1936 ve 1937 Nobel ödülü sahipleri iki Alman bilim adamının, ‘biz çocukken ailelerimiz bizi buraya getirmeselerdi, bizde bilim merakı uyanmayacaktı’ dedikleri ifade edilmiştir. Ve bu husus bu müzenin tanıtım broşürlerinde yer almaktadır. Yine Almanya’da Pirmasen Bilim Parkı yetkilileri ile yaptığım bir başka görüşmede, bu bölgenin Almanya’da göreceli olarak geri olduğu ve bunu aşmak için şehir meclisinin kararı ile burada bu (Pirmasen) bilim parkının açıldığı ifade edilmiştir.”

Fahri Sarrafoğlu dikkat çekti

Yorum yapın