İKİNCİ ADAM EKSİKLİĞİ

Yıllar önce merhum Üzeyir Garih ile yaptığımız bir özel toplantıda şu kısa bilgiyi vermişti, sonraları bu anısını kitaplarında da yer verdi… Garih, uçakla yanına birisi oturur söz dönüp dolaşıp yıllık ciroya gelir… O zaman için Garih, kendi şirketi ile ilgili bir rakam söyler. Fakat yanında ki şahıs hafifçe tebessüm eder ..Garih, şaşırarak nedeni merak eder ve sizin cironuz ne kadar peki diye sorar. Yanındaki ABD’li bir vakfın başkanıdır ve cirolarının milyar dolar olduğunu duyunca bu sefer şaşırma sırası GArih’e gelmiştir… Sorar, peki, siz ne satıyorsunuz? Biz mi?  Teksas, Tommiks, Zagor, MAndreke, Voltran gibi cizgi kitaplar var ya… İşte biz onları hazırlayıp, tüm dünyaya pazarlıyoruz… Bu kitapların satış ve dağıtımındaki, amaç nedir?  Amaç, tek adam değil ikinci adamın önemini anlatmak… Amaç, dünyayı tek adamlıktan kurtarmak… İşte onun için der o Amerikalı, biz de tek adam yoktur, tek adam gibi görünüz ama arkasında hep ikinci adamlar vardır…


Bunları şunun için anlatıyorum… Birkaç gündür CHP’den gelen açıklamaları izliyorum… Yıllardır sütre gerisinden partiyi yöneten artık ortaya çıkarak açıklamalarda bulundu. İyi ki de yaptı… Zira Sayın Baykal, gitti diye üzülenler vardı. Ama bu üzülme AKP artık oy kaybedecek diye üzülmeydi. Yani Baykal’ın açıklamaları AKP’ye hep oy kazandırıyordu. Eee şimdi ne olacaktı? Ama sağ olsun yeni ekip AKP’nin yüzünü çabuk güldürmeye başladı. Çünkü CHP’den yapılan açıklamalar hep tek adam açıklamaları bir ekip ruhu değil ya da takım çalışması değil tek adam tarafından yapılan açıklamalar olarak görüyorum. Ha diyeceksiniz bu sadece o partiye mi yok canım, laf CHP’den açıldı da öyle söyledim, sözüm tüm partilere tabii ki…

 

Bakın Garih’in bazı tespitleri var sizlerle onları paylaşmak istiyorum

 

 

  • Yöneticinin ana görevi adam yetiştirmektir.
  • Çocukları genç yaşta tek adam egemenliğinden ekip çalışmasına yönlendirmek için, resimli veya çizgi romanlarda, tek başına çalışan kahramanlar yerine Tom Miks, Voltran gibi ekip çalışmasını örnekleyen takımlara yer verilmelidir.
  • Adam yetiştirmenin en pratik yolu, delegasyon, otonomi vermek ve kararları aldırıp onaylatmaktır.
  • Kurum içi iletişimi geliştirin
  • Tenkit edilmekten kaçınmamalı; yapıcı tenkitler serinkanlı kabul edilmeli, alenen yapılmamalıdır.
  • İnsanları seviniz. Dost çevrenizi genişletiniz. Dostlukları çıkarınız için kat’iyyen kullanmayınız. Dostu ancak haklı davanızı uygun kişilere anlatabilmek için kullanınız

 

Tek adamlıktan ekip ruhuna geçtiğimiz zaman Türkiye’yi kimseni tutamayacağına inanıyorum…

Yorum yapın