E-DEVLET VE VEKİLLERİMİZ

Dünyada 1,3 milyar İnternet kullanıcısı, 550 milyon kayıtlı bilgisayar, 158 milyon alan adı, 150 milyon web, 100 milyar civarında web sayfası, 100 milyon civarında video ve 60 milyon civarında kişisel web/blog olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’deyse 20 milyon civarında kullanıcı, 2,5 milyon bilgisayar, 150 bin Türkiye içinde, 700 bin Türkiye dışında alan adı var. Nüfusun yüzde 27’si İnternet’i düzenli kullanıyor, yüzde 70’i hiç İnternet kullanmamış ve yüzde 22’sinin İnternet hakkında hiç bilgisi yok. Evlerin yüzde 81’inde İnternet bağlantısı yok. Kadınların yüzde 80’i İnternet kullanmıyor.


Peki, interneti kullanmayan başka kim var? İnternet yasasını hazırlayan ve kurallarını belirlemeye çalışan değerli vekillerimiz aslında haberleşme noktasında hele pratik haberleşme noktasından çok uzakta yaşadığı ve vekillerimizin büyük bir kısmının internetten yeterince yararlanamadığı hatta maillerini kâğıttan okudukları iddia ediliyor. Kim mi iddia ediyor? Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, geçtiğimiz Cuma günü “Bilgi Toplumu ve Medya” başlıklı bir panel düzenledi. TGC başkanı Orhan Erinç’in yöneteceği panelin konuşmacıları şöyleydi; Doç. Dr. Aslı Tunç (Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi), Mehmet Sucu (Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), ve Fikret İlkiz (NTV-TGC Hukuk Danışmanı). Gazeteci meslektaşımız Mehmet Sucu, Microsoft Genel Müdürü’nden aldığı bilgiye göre Meclis Başkanı Koksal Toptan dışında internetin sık kullanılmadığını açıkladı…

 

Bir taraftan e-devlet uygulamasının yaygınlaşması konusunda karınca kararınca da olsa hızla(!)  giderken, bürokrasi sanırım şu an için iktidarını elden bırakmayı düşünmediği için e-devlet konusunda maalesef istenilen hıza henüz ulaşamadık.

 

AB, 2010 yılından itibaren e-devlet uygulamaları sayesinde yılda 300 milyar avro tasarruf sağlamayı hedefliyor. AB Komisyonu’nun onayladığı “2010 Bilgi Çağı” eylem planı, kamu ihalelerinden faturalandırmaya kadar birçok alanda verimliliğin artırılmasını öngörürken e-demokrasi kavramıyla da halkın siyasete katılımında bilişim ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmasından bahsediyor. Hesaplamalara göre, AB’de yıllık toplam kamu ihaleleri toplamı 1.5 trilyon avroyu buluyor. 2010 yılında bütün ihalelere elektronik başvuru imkanı sağlanmasıyla ve alımların yüzde 50’sinin bu şekilde gerçekleştirilmesiyle 40 milyar avro tasarruf edilecek.

 

Türkiye’de ne durumdayız derseniz eğer? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgisayar kullanımında Avrupa’nın beşte biri seviyesinde olduğumuzu belirtiyor. Avrupa’da bilgisayar sahipliği oranının yüzde 25’in üzerinde, Türkiye’de ise yüzde 4-5 düzeyine ancak ulaşabildiğini belirtiyor. Başbakan Erdoğan, www.türkiye.gov.tr’nin açılışında yaptığı konuşmada yılsonuna kadar okullara gönderilen bilgisayar sayısının 727 bine ulaşacağını, BT sınıfı sayısının ise 22 bin 280’i bulduğunu bildirdi.

E-Devlet Konusunda ise hiç yoktan iyiyiz. Eskiden dilekçe, pul, iadeli taahhütlü gönderdiğimiz daha sonra arkasından kendimizin de gittiği dilekçeleri artık internetten 3 dakikada gönderiyoruz ama kamu hizmetlerinin tek kapıdan etkin ve şeffaf şekilde sunulacağı proje kapsamında başlangıçta şimdilik sadece 22 pilot hizmet veriliyor. Kamu kurumlarının elektronik hizmet konusunda istekli olmalarının projenin yaygınlığını ve başarısını önemli ölçüde etkileyeceğini belirten Yıldırım E-Devlet Kapısı’ndan 2013’e kadar vatandaşların en az yüzde 50’sinin hizmet almasını amaçladıklarını söylüyor.  Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ise, proje kapsamında ilk etapta 22 kamu hizmetinin sunulacağını daha sonra ise yeni hizmetlerin verileceğini belirtti. Bir süre sonra www.türkiye.gov.tr kapsamında e-askerlik ve e-tüketici gibi hizmetlerin de verilmeye başlanacağını bildiren Dalbay, “Bu, tüm Türkiye‘ye hizmet edecek, Türkiye‘nin projesidir” dedi

Ne diyelim önce vekillerimiz interneti yaygın kullanır, sonra da e-devlette hızla ilerleriz inşallah… Şurada 2013’e ne kaldı ki sabır…

 

Not: İnternet kullanımı konusunda iş dünyasına sözümüz yok hızlı bir şekilde ilerliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmalara göre, özel sektörde bilgisayar kullanım oranı  Ocak 2007’de %88,7 iken Ocak 2008’de %90,6’ya ulaşmış.. İnternet erişimi ise daha fazla bir artış göstermiş, Ocak 2007’de %85,4 iken, Ocak 2008’de %89,2 olarak tespit edilmiş.

Yorum yapın