BATTAL GAZİ’NİN “ARKADAŞI” İSTANBULDA

İstanbul’da o kadar çok tarihi eserler, türbeler ve emanetler var ki, her taşın ayrı bir hikâyesi var. İşte Vişne Zade Mahallesi’de bulunan meşhur (ismini bilerek vermiyorum) otelin köşesinde bir mücahit, bir misafir yatıyor. Ahmet Turani Hazretleri ya da bilinen lakabı ile “Hammer Usta” . İşte bu sabah Battal Gazi’nin en yakın arkadaşı ve bizde misafir olarak bulunan Şehit Ahmet Turani Hazretlerini ziyaret ettik.  Pek çok kimsenin bilmediği bu türbe siz İstanbul severlerin ziyaretini bekliyor. İşte bu mücahit hakkında topladığımız bilgiler:

1

BİZANSIN YİĞİT KILICI DİYE BİLİNİYORDU
Bizans’ın yiğit kılıcı olarak bilinir. Giriştiği müsabakalarda kendisi lehine “Hammer, Hammer” (çekiç) diye tempo tutulduğu için, “Hammer” diye anılan Bizanslı kılıç ustasıdır. Rivayet o dur ki; Battal Gazi ile giriştiği müsabaka 2 gün boyunca sürmüş ve müsabakanın galibi olmamıştır. Bu müsabakanın rövanşı olarak giriştikleri bir güreşte Battal Gazi’ye yenilince, oracıkta diz çöküp kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olur. Ahmet Turani ismini kendisine Battal Gazi vermiştir. O güne kadar Cafer Gazi diye anılan Battal Gazi’nin ismini de, Ahmet Turani yani Hammer Usta Battal koymuştur.

TÜRBESİ ZİYARETÇİ BEKLİYOR
Mezarı Dolmabahçe’den Beşiktaş istikametine doğru giderken, Swiss Otel’in bahçe duvarının hemen bitiminden Maçka  Ahmet Turani Türbesi istikametine çıkan sokakta, Swiss Otel personel girişinin yanındadır. Mezarında asılı kitabede şöyle yazıyor…”Ahmet Turani Hazretleri onuncu yüzyılda yaşamıştır. Bizans Ordusunda kumandan olarak görev yaparken 984 yılında Malatya civarında, Emeviler’le Bizanslılar arasında yapılan savaşta, Seyyit Battal Gazi ile karşılaşmıştır. Çetin bir çarpışmadan sonra da dost olmuşlardır. Bir süre sonra Müslüman olmuş ve Ahmet adını almıştır. Sonraları Battal Gazi ile birlikte birçok savaşa katılmış, İstanbul kuşatmalarından birinde şehit düşmüş ve şehit olduğu yerde defin olmuştur.
MEZARI NASIL BULUNUYOR?
Bir gece Sultan Abdülmecit Han, rüyasında Ahmet Turani Hazretlerini görmüş, “Sultanım! Yıllardan beri burada sıkılıyorum kurtar beni” demesi üzerine, türbesi buraya nakledilmiştir.” Kitabede bahsedilen nakledilme Dolmabahçe Sarayı’nın Kuşluk Bahçesi’nden buraya olmuş. Süheyl Ünver’e göre, saray personelinin arasında yaygınlaşan inanca göre Ahmet Turani’nin bedeni sarayın kuşluk bahçesinde kesik başı ise bahsettiğimiz türbenin olduğu yerde idi (vakıf kayıtlarında Baba Sungur Zaviyesi olarak geçer) ve Sultan Abdülmecid tarafından bedeni kesik başın olduğu kısma nakledilmiştir.

KIRK AZİZLER AYAZMASI
Türbenin hemen altında bir ayazma var. Kırk Azizler Ayazması olarak biliniyor. Rumcada kutsal yer anlamına gelen “hagiasma” kelimesinin Türkçe’de aldığı biçim olan ayazma Ortodokslarca bir aziz ya da azizeye adanmış su kaynakları için kullanılmıştır. Şifalı olduğuna inanılan bu su kaynaklarını içine alan kileseler inşa edildiği gibi ayrı yapıları olan ayazmalar da vardır. Burada bu ayazmanın bulunması “Hammer Usta” ya olan hürmetten olabileceği belirtiliyor.

cd2f6ff4-3928-44fe-be1f-8eb68e4de44f

SWİSS OTELİN YERİNDE AZİZİYE CAMİİ VARDI
Değerli dostlar, şu anda İstanbul’da bulunan Swiss Otel diye bilinen bugünkü yerde Sultan Abdülaziz bir camii yaptırmak istemişti. Cami çok büyük olacaktı. Bugünkü Dolmabahce Camii yokken yaptırılmasına başlanmıştı. Ama Abdülaziz’in şehit edilmesinden sonra, cami inşaatı yarım kaldı. Daha sonra unutuldu ve Cumhuriyet döneminde ise burası bir müddet “taşlık gazinosu” oldu. Hatta kumarhane olarak da işletildi. Sonra da otel yapıldı ve buranın cami arazisi olduğu unutuldu gitti.

“BATTAL GAZİ’NİN “ARKADAŞI” İSTANBULDA” üzerine bir yorum

Yorum yapın